The Beatles

Det brittiska pop- och rockbandet The Beatles hade sin stortid på 1960-talet. Allt startade i Liverpool 1960 när gruppen med dess fyra medlemmar bildades. Deras aktiva period som band höll sedan i sig fram till 1970 då de splittrades. Med 20 listettor och mer än 1,3 miljarder sålda skivor ses de ur ett kommersiellt perspektiv som det mest framgångsrika bandet genom musikens historia.

De blev inte bara trendskapare inom musiken utan också inom mode, politik och film. Deras musik ingick i flera genrer som merseybeat, psykedelisk rock, rock, rock and roll och britpop. De som stod bakom merparten av The Beatles låtar var framför allt medlemmarna John Lennon och Paul McCartney. De andra två medlemmarna i bandet var George Harrison och Ringo Starr.

The Beatles historia

Med hjälp av bandets manager Brian Epstein och deras producent George Martin fick The Beatles sin professionella och inspirerande image. Bandet gick från att spela på klubbar i Hamburg till att vara namnet på allas läppar inom bara ett par år. Mycket tack vare deras dedikerade och duktiga producent och manager. Mellan 1965 och 1969 skapades de största musikaliska succéerna inom bandet. De gav ut välkända album som Rubber Soul, Revolver och Abbey Road.

Love Me Do” och ”Please Please Me” var två av de första framgångsrika låtarna som slog igenom. Det var dessa låtar som fick bandet att verkligen skjuta i höjden. Detta var i början av 1960-talet. De efterföljande åren kantades sedan av världsturnér, skrikande fans och ännu fler hitlåtar. År 1970 började dock The Beatles tröttna och samma år upplöstes bandet.

Trots att bandet endast höll ihop i tio år har deras namn levt kvar sedan dess.

Medlemmarna i The Beatles

The Beatles innehöll under åren totalt sex medlemmar till och från. De tidiga medlemmarna var Stuart Sutcliffe och Pete Best. Sutcliffe valde att vika av från bandet i ett ganska tidigt skede för att utbilda sig till konstnär och leva med sin konstnärinna. Dessvärre dog han 1962, året då The Beatles slog igenom. Pete Best var också en del av The Beatles som trumslagare fram till 1962. Dessvärre kickade de av oförklarlig anledning ut honom från bandet samma år som genombrottet.

Med andra ord var Sutcliffe och Best mer eller mindre gästspelare. De andra fyra medlemmarna John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr blev istället gruppens huvudsakliga frontfigurer under succéeåren. Lennon var bandets kompositör och sångare men också grundaren av bandet. Paul McCartney var bandets andra låtskrivare som dessutom spelade både elbas, gitarr och piano. George Harrison spelade mestadels sologitarr medan Ringo Starr spelade trummor. McCartney och Starr är de enda två kvarlevande. Lennon dog 1980 då han blev skjuten och Harrison dog 2001 av lungcancer.